Hoe een pandemie de visie op logistiek verandert
Door een onverwachte pandemie staat de wereld al sinds 2020 volledig op z’n kop. De impact is enorm voor ons als individu, voor bedrijven en de gehele (wereld)economie. Naast Covid-19 leidden een blokkade in het Suezkanaal en Brexit tot gesloten grenzen, schaarste in grondstoffen, tekorten in personeel, hoge container prijzen en overvolle warehouses. Uiteraard heeft dit groot effect op global supply chains. Onzeker over hoe lang (het effect van) de pandemie nog aanhoudt en door de onvoorspelbaarheid van gelijksoortige situaties in de toekomst, lijkt een ‘one-size fits all oplossing’ niet langer reëel. Moeten we onze algehele visie op logistics misschien bijstellen?
(Onverwachte) supply chain uitdagingen
Door gesloten grenzen, winkels en restaurants zien we dat consumenten meer en meer online bestellen. Dit heeft retailers ertoe aangezet om opslag- en distributie capaciteiten te verhogen. Dit terwijl de pandemie tegelijkertijd zorgt voor uitdagingen in de leverbetrouwbaarheid van goederen. Door personeelstekorten in fabrieken ontstaat er grondstofschaarste. Containers blijven ‘steken’ in havens door het gebrek aan mensen om ze te lossen. Vervolgens zijn er te weinig chauffeurs om goederen te vervoeren, rijzen kosten voor containers de pan uit en liggen warehouses overvol uit angst voor tekorten. Voor veel bedrijven is het daarom een grote uitdaging om de juiste service te
Wat betekent dit voor de visie op logistics?
We zien langzaam een verschuiving in de manier waarop er naar logistiek wordt gekeken. Vooral door het besef dat dit soort onvoorziene situaties natuurlijk vaker kunnen voorkomen. Waar bedrijven eerst gericht waren op zo min mogelijk kosten, komt nu steeds meer het besef dat ‘efficiëntie’ en ‘flexibiliteit’ key is. Want nu is het de pandemie die grote invloed heeft, maar volgend jaar staan we misschien voor heel andere uitdagingen.
Nieuwe Standaard
De ‘nieuwe standaard’ blijkt standaardloos. Niet meer enkel blind staren op prijs of vastklampen aan traditionele opvattingen. Zo zien we een verschuiving in de benaderwijze van bedrijven richting logistieke afdelingen en dienstverleners. Ze zijn meer en meer op zoek naar toekomstbestendige oplossingen. En dat vraagt om creativiteit en het vermogen om flexibel om te gaan met onverwachte situaties. Vandaag, morgen én over een jaar. Als logistieke dienstverlener betekent dit dat we nog meer te maken krijgen met klantspecifieke oplossingen en nog intensiever een partnerschap opzoeken. Want alleen op die manier zijn we samen future-proof.
Wil je meer weten over hoe zo’n partnerschap eruit ziet? Of heb je een concrete vraag? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren graag!
Wilt u in contact komen met een van onze adviseurs?
Onze medewerkers helpen u graag!